bannerPos

En myte at landbrugets midler lukker vandboringer

Debatindlæg

05-09-2019 11:37
Det er en myte, at landbrugets midler lukker vandboringer, selvom økologiformand Per Kølster bliver ved med at påstå det modsatte, mener et bestyrelsesmedlem fra Bæredygtigt Landbrug.

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Økologisk Landsforening har på sine høstmarkeder – der fandt sted i weekenden – igen været på krigsstien overfor den konventionelle, bæredygtige landbrugsproduktion. Det sker atter på et fejlagtigt grundlag.

Denne gang handler det om grundvand, idet økologerne inviterede på »forurenet grundvand« og skød skylden for det på den konventionelle produktionsform. Også her burde økologiformand Per Kølster holde sig til fakta:

I Miljøstyrelsens seneste årsopgørelse optræder i alt 133 sløjfede boringer. I blot ét enkelt af disse 133 tilfælde er pesticidforurening årsagen. Der er altså sløjfet boringer på grund af pesticider i 0,75 procent af tilfældene, og dette tilfælde har intet at gøre med det moderne landbrugs planteværnsmidler, der er designet til at blive opløst i de øvre jordlag og aldrig ender i grundvandet – og som i øvrigt godkendes efter verdens skrappeste kontrolsystem.

At der ser ud til at være en stigning i antallet af boringer med kemifund siden denne opgørelse, skyldes bl.a. dimethylsulfamid (DMS), der for længst er forbudt i landbruget, men indtil for nylig blev benyttet i udendørsmaling og træbeskyttelse. DMS er således fundet i flere vandboringer under villa- eller fritidshusområder med masser af malet træ.

Usandfærdig kampagne

Det er på denne baggrund usagligt, når økologiformand Per Kølster udelukkende retter skytset mod det konventionelle landbrugs brug af pesticider. Hvor er det trist, at mine gode økologiske kolleger – som vi også har en del af i Bæredygtigt Landbrug – på dén måde ufrivilligt bliver taget til indtægt for en sådan usandfærdig kampagne.

Vi skal alle passe på vores grundvand. Derfor er det værd at huske: Det er stadig ude på landet – hvor 90 procent af markerne dyrkes konventionelt og bæredygtigt – at vi finder det rene vand.

 

- Lad os nu vise vores bedrifter frem

Prismodtageren af Årets Særlige Indsats, Jens Gudike Fly, fik prisen for at udstille sin svineproduktion åbent, ærligt og humoristisk på Facebook. Den glade modtager håber, at det kan blive inspiration til, at flere måske får lyst til at vise deres arbejde frem og danne bro mellem land og by.

Polten er prinsessen

Det betaler sig at passe godt på besætningens fremtid, for det er dyrt med en høj udskiftning i soholdet. Det påpeger Hans Aae, Zinpro, der opfordrer producenter til at betragte polten som staldens prinsesse.

Vil ikke finde sig i ulovlig aktivisme

Der blev sendt verbale øretæver af sted mod både Greenpeace og Veganerpartiet i Herning i går. Formand Erik Larsen forsvarede sig samtidig heftigt mod kritik af Landbrug & Fødevarers måde at imødegå kritikken fra de yderligtgående aktivister i offentligheden.

Seges-samarbejde øger antallet af levendefødte grise

En videns- og erfaringsdeling mellem Seges Svineproduktion og svineproducenter har sikret bedre malkeegenskaber og et højere antal levendefødte grise.

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.
Side 1 af 1667 (33332 artikler)Prev1234567166516661667Next